Kulinaria

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kuchnia regionalna opiera się w znacznym stopniu na daniach z ziemniaków. Niesłabnąca popularnością cieszy się zarówno wśród przyjezdnych jak i mieszkańców babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana. Są one dostępne w większości lokali gastronomicznych.

Odrębnym, wciąż rozwijanym wątkiem kulinarnym jest kuchnia tatarska. Jedna z potraw, pierekaczewnik, za sprawą liderki kuchni tatarskiej, Dżenetty Bogdanowicz, została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie podlaskim i posiada status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności– produktu prawnie chronionego w Unii Europejskiej. Charakterystycznych dań, będących efektem łączenia smaków Wschodu i Podlasia, można spróbować w Bohonikach, Kruszynianach czy Supraślu.

Kolejnym produktem o niesłabnącej popularności jest ser koryciński – regionalny ser podpuszczkowy. Można go nabyć w niektórych sklepach spożywczych, jak i na lokalnych targach.

Klinek – biały serek o kształcie dłoni jest też regionalnym produktem z wielowiekową historią. ten swojski można zakupić na ryneczkach bezpośrednio od producentek.

Ciekawostką są tradycyjne wędliny: kindziuk i kumpiak – szczególnie polecane z małych rodzinnych masarni, gdzie unika się sztucznych dodatków i konserwantów .

 

* zdjęcia pochodzą z restauracji “Pod Sokołem”

Skip to content